fbpx

Jouw Kickass Virtuele Partner!

Advies is vaak goud waard! Want soms is het gewoon ook fijner om op voorhand enkele tips te krijgen in plaats van het zelf op een harde manier te moeten ondervinden. 

Daarom geef ik, Virtual Naomi, jou advies dat ik zelf ook graag had gekregen toen ik startte als VA.

1. Time is money

Een oud en misschien afgezaagd gezegde maar als zelfstandige is dit een advies dat je niet mag negeren. Jouw tijd is een service waarvoor betaald moet worden. Jouw klanten worden ook graag betaald voor wat ze doen, toch? 

En ik begrijp dat het als virtueel assistent soms moeilijk is om te factureren omdat je misschien niet exact weet hoeveel tijd je aan een taak hebt besteed. Een oplossing hiervoor is een time-tracker. Dit is een tool die constant bijhoudt hoeveel tijd je op welk platform hebt besteed. Zo bepaal je makkelijk hoeveel uren je aan welke taak hebt gewerkt en kan je dus makkelijk jouw factuur opstellen.

2. Werk ook aan je business

Het is aanlokkelijk en gemakkelijk om gewoon mee te gaan met de flow en enkel voor klanten te werken. Pas hier mee op want na een tijd verlies je uit het oog wat je doelen zijn en wat je nu weer echt wil. Door regelmatig momenten in te bouwen om na te denken over jouw strategie en plan zal je met plezier blijven werken. 

Door een concreet plan te hebben zal je beter kunnen bepalen welke taken je wil aannemen en welke niet, op die manier blijft het dan ook fijn om in je eigen zaak te werken!

3. Investeer in jezelf

Dit advies sluit aan bij het vorige. Je bent gestart als zelfstandige omdat je waarschijnlijk meer je eigen ding wil doen en baas wil zijn over je eigen leven. Het kan echter gevaarlijk zijn om terug in de dagelijkse sleur te geraken en niet het plezier uit je job te halen waar je van droomde. 

Check daarom regelmatig in bij jezelf en schakel hulp in. Zo kan je bijvoorbeeld als VA ook de taken uitbesteden die je zelf niet fijn vindt. Ook een coach inschakelen helpt voor velen om het meeste te halen uit jouw zaak! Het is misschien even zoeken naar wat werkt voor jou maar het is absoluut de moeite.

4. Doe het!

Wacht niet en doe het! Het is soms eng om grote beslissingen te nemen en uit te voeren maar soms moet je er gewoon voor gaan. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Beantwoord deze vraag en je zal beseffen dat het ergste ook best nog wel meevalt. 

Het is eng en je wordt misschien duizelig van de gedachte om een groot project op te zetten maar als je het niet doet weet je ook niet wat je hebt gemist.

5. Netwerken

Last but not least, netwerk! Leer andere VA’s kennen, ga naar fysieke of online netwerk events, wees sociaal, leer mensen kennen en laat een visitekaartje achter. Ook als je nog niet officieel bent gestart kan je al meegeven met mensen wat je in de toekomst zal gaan doen. Als mensen later iemand nodig hebben om bijvoorbeeld een website te bouwen dan zullen ze meteen aan jou denken.Zorg dus dat je top-of-mind bent bij potentiële klanten en bouw aan relaties. 

Welk advies zou jij geven aan nieuwe VA’s? Laat ons elkaar helpen en laat een comment achter!

Get in touch

Virtual Naomi Comm V
BE 0751.794.144
[email protected]

 

 

COPYRIGHT © 2018 -2023 VIRTUAL NAOMI – ALL RIGHTS RESERVED