fbpx

Jouw Kickass Virtuele Partner!

Het is logisch dat je met heel wat vragen zit als je voor het eerst de gedachte hebt om VA te worden. Hieronder beantwoorden we de vragen die het vaakst voorkomen en die ik, Virtual Naomi, zelf ook had toen ik begon.

1. Wat is een virtueel assistent en wat doen ze?

Wel, het is moeilijk om uit te leggen wat een VA of virtueel assistent net doet omdat het een heel erg ruim begrip is en er dus heel veel soorten VA’s bestaan.

Simpel gezegd is een Virtueel Assistent iemand die ondernemers helpt door taken uit te voeren die ze zelf niet kunnen, waar ze het te druk voor hebben, niet willen doen of die beter uitbesteed kunnen worden. 

Op die manier helpt een assistent door tijd en geld te besparen zodat de ondernemer meer kan werken aan dingen die er echt toe doen. 

De diensten van een VA zijn meestal gerelateerd aan wat ze deden als job voordat ze VA werden omdat dit de dingen zijn waarvan ze weten hoe ze het goed moeten doen. Een VA zal echter in de loop van de tijd nieuwe vaardigheden opdoen en deze worden vaak toegevoegd aan hun oorspronkelijke diensten, of de VA kan besluiten zijn diensten aan te passen aan nieuwe vaardigheden.

2. Wie zullen mijn klanten zijn?

Ondernemers, kleine bedrijven, grote bedrijven,… . Alles kan! Toch zijn voornamelijk eenmanszaken of kleine ondernemingen klanten van virtuele assistenten. Zij willen of kunnen geen vaste werknemers aannemen en dan is een VA het perfecte alternatief. Zo beslissen ze zelf wanneer de VA wordt ingeschakeld.

3. Hoeveel geld heb ik nodig om te starten?

Weinig! Omdat een VA plaatsonafhankelijk kan werken kan je gewoon van thuis uit werken en heb je dus niet veel nodig. Een laptop en goed internet en je bent vertrokken! 

Vergeet echter niet dat er ook enkele vaste kosten komen kijken bij het hebben van een eigen zaak. Microsoft Office, verzekeringen, vertrouwbaar internet, een goede smartphone en misschien schakel je wel een boekhouder in. Als VA starten is dus niet gratis maar de kosten vallen best mee om te starten als zelfstandige.

4. Hoe lang duurt het om gestart te geraken?

Dit is een moeilijke om te beantwoorden? Kan je fulltime werken aan het opzetten van je zaak dan ben je rond de 6 weken bezig, kan je slechts een deel van je tijd hieraan besteden dan zal je eerder na 3 maanden kunnen opstarten. 

Wat vooral van belang is, is om het niet te overhaasten. Neem je tijd om het goed te doen. Langs de andere kant start je ook best op, ook als je nog niet 100% klaar bent. Zoek naar de juiste balans tussen klaar zijn en gewoon starten. 

Met vaworden.be helpen we je graag bij de opstart van jouw VA zaak. Zo ben je zeker dat je niets vergeet en kan je vol vertrouwen beginnen.

5. Hoeveel verdien je als VA in België?

Een veelgestelde en begrijpelijke vraag. Want als je als VA start wil je toch minstens evenveel verdienen als in je vaste job. Houd er rekening mee dat je als startende virtueel assistent nog niet hetzelfde kan vragen als een ervaren VA. Maar onderprijs jezelf vooral niet! Want je hebt ervaring uit vorige jobs en je zal snel wel ervaring hebben al VA. Je kan dus relatief snel je prijzen omhoog halen. 

Gemiddeld zou je kunnen zeggen dat een VA €45 per uur verdient. Echter zijn er veel factoren die hier een invloed op hebben: ervaring, specialisatie, vaste kosten die loon naar beneden trekken, type opdrachtgever,… 

Het is dus moeilijk om hier een bedrag op te plakken maar wat het belangrijkste is, is dat je niet gaat werken voor een hongerloon. Bereken je vaste kosten en reken deze door aan klanten, zo ben je zeker dat je op het einde van de maand deze kosten niet alleen hoeft te dragen. 

Heb je nog vragen over het VA zijn? Stel ze gerust in de commentaren! Heeft deze blogpost je overtuigd om de stap te zetten om VA te worden? Neem een kijkje in het aanbod van vaworden.be en ga ervoor!

Get in touch

Virtual Naomi Comm V
BE 0751.794.144
[email protected]

 

 

COPYRIGHT © 2018 -2023 VIRTUAL NAOMI – ALL RIGHTS RESERVED